Meddelare: Olov Nilsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Det var en torpare i Sillre, som hette Olov Isaksson. Han var snickare och han har gjort mig en snickarbänk, som jag har kvar än i dag. Han fick en julkväll se en hop folk nere på vallen. Han såg förstås strax, vad det var för slags folk, och så sade han åt fruntimren sina, att de skulle ta och ställa i ordning mat, så skulle han gå och bjuda de där, som höll till ute, men de tordes inte, och allt i sänder det var försvann alltihopa. Men, hade inte kvinnofolket varit dumma, så hade allt Ola gått och hälsat på jordbyggarne, han.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.